Interview met de familie Houtman

100 jarig bestaan

Bij een muziekvereniging komt het vaker voor dat meerdere familieleden uit één gezin lid zijn. Het gebeurt maar weinig dat een heel gezin actief is binnen de vereniging. Bij de familie Houtman is dit het geval. Een uitgelezen kans om hen te vragen hoe zij dat beleven. John Rood ging bij de familie langs voor een gesprek aan de keukentafel.

100 jarig bestaan
Corné (56)
Instrument: schuiftrombone
Aantal jaren lid: 49 jaar
Anja (52)
Instrument: Euphonium
Aantal jaren lid: 43 jaar
Thijs (27)
Lid slagwerkgroep
Aantal jaren lid: 19 jaar
Sanne (22)
Instrument: bugel/pockettrompet
Aantal jaren lid: 13 jaar


Hoe het begon

Corné begon in Zuiderwoude bij de fanfare op de althoorn, daarna euphonium en vervolgens de schuiftrombone. Zijn wens is nog eens saxofoon te leren spelen. Hij is 17 jaar lid geweest van de muziekkapel van de Krotenkokers en maakt al sinds 1992 deel uit van het begeleidingsensemble dat de musicalvereniging ondersteunt bij de uitvoeringen. Sinds een jaar speelt Corné ook de trombonepartij bij bigband BiG GiG.

Anja startte eveneens in Zuiderwoude op bugel en trompet. In 1991 werd ze lid van Ons Genoegen, eerst spelend op cornet, daarna waldhoorn en toen op euphonium. Ook Anja heeft vele jaren deel uitgemaakt van de kapel.

Thijs begon als jeugdlid op de snaredrum en leerde ook het klokkenspel te bespelen. Nu bespeelt hij elk slagwerkinstrument.

Sanne is op muzikaal vlak een bezige bij. Zij speelt bugel en soms cornet maar bij het beginnersorkest speelt ze op de pockettrompet, dit is compacte versie van een trompet in bes met hetzelfde bereik in toonhoogte. Ze speelt bariton bij de kapel van de Krotenkokers en ook speelt zij in het Noord-Hollands Jeugd Fanfare Orkest. Daarnaast speelt Sanne regelmatig piano.

Gedeelde passie

Alle vier vinden ze het leuk om lid te zijn van dezelfde vereniging. Corné: “Het is heel fijn over dezelfde hobby te kunnen praten en om deze gezamenlijke passie te delen. In het begin was het natuurlijk best lastig om oppas te regelen voor de kinderen maar nu is het prachtig om met z’n allen muziek te maken. Thijs en ik hebben eens samen ingevallen bij de fanfare in Nibbixwoud, zulke dingen zijn best bijzonder”. De ouders houden ervan stipt op tijd te komen op de repetitie dus dat was wel eens sprinten voor Thijs en Sanne om op tijd in de auto te kunnen stappen.

Actief in commissies

Naast de muziek is de familie nauw betrokken bij activiteiten van de vereniging. Corné en Anja hebben allebei deel uitgemaakt van het bestuur en momenteel zit Thijs in het bestuur. Corné is actief bij de organisatie van concerten, zoals recentelijk het Maestro-concert en het MusicMix concert. Ook aan ‘Music for You’ draagt hij zijn steentje bij in de persoon van Mozart en momenteel hij zit in de jubileumcommissie van 100 jaar Ons Genoegen. Corné zat in de sollicitatiecommissie voor het aanstellen van een nieuwe dirigent. Zelfs de rol van goedheiligman ging hem goed af en heeft hij recent meegespeeld in de Pietenband voor de intocht van Sinterklaas samen met Anja.

Als lid van de jeugd- en muziekcommissie heeft Anja samen met Jochem van Kessel het project ‘Music for You’ opgestart. Een project dat kinderen enthousiast moet maken om muziek te maken: “Dit jaar toch weer goed voor 30 aanmeldingen. Ook Marijke Besseling, Maurice Louter en Thijs leveren een belangrijke bijdrage aan dit muziekproject”. Anja beheert het digitaal muziekarchief en zorgt ervoor dat iedereen zijn partij krijgt toegestuurd. Ze is als invaller inzetbaar op velerlei muzikaal gebied als het maar van korte duur is.

Sanne is lid van de ontspanningscommissie en van de muziekcommissie. Deze beluistert muziekstukken en kiest in overleg met de dirigent de stukken die op de lessenaar komen.

Thijs geeft aan de jeugddrumband leiding en is nu ook tijdelijk leider van de slagwerkgroep wat vooral belangrijk is om deze club bij elkaar te houden. Hij zit in de commissie Music for You, en bij de concertcommissie en is vanuit het bestuur aanspreekpunt voor de slagwerkgroep.

Betrokkenheid bij lief en leed

Thijs vindt het bij de muziekstukken fijn als er een uitdaging in zit om er echt mee aan het werk te gaan. Wanneer ze bij de slagwerkgroep handen tekort komen,  kunnen ze altijd een beroep doen op de fanfareleden. Anja speelt het liefst populaire muziekstukken met een klassieke achtergrond. Corné zijn voorkeur gaat naar lichte muzieknummers in plaats van de zware nummers die soms voor een concours op de lessenaar staan. Sanne heeft geen specifieke voorkeur voor de muziek.

Het mooiste van de vereniging vinden Corné en Anja het samenspelen en de instroom van de jonge leden die zich ontwikkelen tot ervaren spelers. Sanne: “Ik vind het delen van lief en leed mooi zoals recentelijk bij het overlijden van oud-lid Piet Schouten waar we als muziekvereniging een eervol afscheid verzorgden”. Thijs noemt de betrokkenheid belangrijk, zoals bij het op- en afbouwen van het slagwerk. “Dan ben je echt een club met elkaar”.

Around the World

Corné maakt deel uit van de organisatie voor de MusicMix Around the World, het jubileumconcert dat plaatsvindt op zaterdag 25 maart 2023 in sporthal de Bloesem. Corné vertelt: “We nemen iedereen mee in het vliegtuig en landen op diverse bestemmingen met passende muziek. Deze muzikale reis maken we samen met een groot projectkoor, zes zangsolisten en een combo dat ons muzikaal ondersteunt. Allemaal mensen uit ons eigen dorp. Het grote jubileumconcert vieren we samen met onze muziekvereniging, met de Vrienden van Ons Genoegen en uiteraard met het hele dorp. Het wordt een totaalbeleving voor iedereen, die niemand wil missen!” 

In januari start de kaartverkoop.

Scroll naar boven