Interview met Dirk Ursem

100 jarig bestaan

Even voorstellen...
Een eeuw lang speelden velen hun partij in het fanfareorkest of bij de slagwerkgroep van Ons Genoegen. Sommigen bleven kort, anderen hun leven lang. Wie zijn de leden van het huidige Ons Genoegen? Welke partij spelen ze en wat motiveert hen eigenlijk om bij de vereniging te spelen?
John Rood gaat in gesprek met de leden. Lees hier het interview met Dirk Ursem.

Naam: Dirk Ursem

Leeftijd: 68 jaar 

Aantal jaren lid: 58 jaar 

Erelid sinds: januari 2015  

Dirk kwam op 10-jarige leeftijd bij de vereniging samen met tweelingbroer Hans. Muziek was in zijn familie heel vanzelfsprekend; naast fanfare, ook zingen en spelen op gitaar. Zijn broers Jan, Jos, Sjaak en Claus waren lid van de vereniging, later ook nog zus Maria en diverse neven en nichten. 

Op de muziekschool (in Hoorn) mocht je een instrument kiezen en dat werd voor Dirk de bugel. Dit instrument speelt hij nu nog steeds en hij heeft ook geen interesse om nog een ander instrument te bespelen. 

Les kreeg hij van dirigent Piet Morsch en als het niveau goed genoeg was, was er voor jou een plaats in de fanfare. In die tijd waren de mannen en jongens in de meerderheid in het orkest, later kwamen er meer vrouwen en meisjes.

Dirigent Piet Morsch was echt een dirigent van de oude stempel, met veel gezag. Zijn overlijden in 1972 was dan ook een grote schok voor de vereniging. 

De muziekkeuze van Dirk is eigentijds zoals musicals maar ook mooie marsen. ‘Muziek die leuk is om te repeteren, zoals een medley van Tom Jones, ook aantrekkelijk voor het publiek om te beluisteren’. Muziek maken met ondersteuning van een koor vindt hij ook prachtig. Van klassieke blaasmuziek is Dirk geen liefhebber. ‘De muziek moet niet te moeilijk voor me zijn, ik moet het wel kunnen spelen. Jarenlang speelde ik de eerste- en solobugelpartij maar ik doe het nu wat rustiger aan met een andere partij. Ik vind het belangrijk dat ieder lid de kans krijgt om verschillende partijen te spelen, ook goed voor de jeugd om dit te ervaren’.  

Mooi vindt Dirk het samen repeteren en het sociale gebeuren en de gezelligheid bij de fanfare. Vroeger was hij ook liefhebber van het nazitten. Hij kijkt bovendien met veel plezier terug op de concoursen die hier in Wognum georganiseerd werden. Stuk voor stuk een groot succes. Woensdagavond vindt hij de ideale repetitieavond. Vroeger, na de fanfarerepetitie in mijn verkeringstijd, ging ik naar mijn meisje op de Grote Zomerdijk.

Organiseren en besturen is bij de familie Ursem heel gewoon. Zo heeft Dirk 9 jaar in het bestuur gezeten in de functie van voorzitter. ‘Dit was een periode waarin veel gebeurde. Zo kregen we een compleet nieuw instrumentarium en nieuwe uniformen. Ook kwam er een wisseling van dirigent; Dirk van der Niet maakte plaats voor Bert Willemse’. Toen Dirk uit het bestuur ging werd Agatha Koppes de nieuwe voorzitter. 

Dirk wil zo lang mogelijk actief blijven bij de activiteiten van de vereniging en zo lang het gaat, ook nog oud papier ophalen.   

Op dit moment maakt hij deel uit van de jubileumcommissie vanwege het 100-jarig bestaan van de vereniging. Door corona kwamen de activiteiten in een negatieve spiraal terecht. Zo werd een avond samen met de Cromme Leeck eerst uitgesteld en daarna definitief gecanceld omdat het niet meer past in het programma. Gelukkig gaan de overige activiteiten wel door. 

Dirk zit ook in de commissie voor het Maestroconcert dat plaatsvindt op zaterdag 29 oktober in zaal Stam. ‘De Maestro’ heeft al bewezen een goed concept te zijn voor zowel fanfare, dirigenten en publiek. 

Tot slot zegt hij: ‘een fanfare moet niet in het verleden blijven hangen, maar in het heden kunnen functioneren. Dus geen oubolligheid en dus kreeg de vereniging een nieuwe naam: Muziekvereniging Wognum. Volgend jaar gevolgd door een nieuw logo’!

Scroll naar boven