Interview met Thomas Eveleens

100 jarig bestaan

Thomas Eveleens, een muzikale alleskunner

In het kader van het 100-jarig bestaan van onze muziekvereniging hebben we diverse leden geïnterviewd. We sluiten deze serie interviews af met onze dirigent Thomas Eveleens (32), sinds februari 2022 is hij de muzikaal leider van ons fanfare- en brugorkest.

Thomas, geboren in Amsterdam en opgegroeid in Amstelveen woont in Berkhout. Hij erfde de muzikaliteit van zijn moeder die altijd zong en dit openbaarde zich al vroeg. Op 6-jarige leeftijd leert hij akoestische gitaarspelen aan de muziek- en dansschool in Amstelveen.

In 1998 stapt hij over op slagwerk en dat wordt zijn grote passie. “Thuis stond mijn drumstel in een goed geïsoleerde muziekkamer zodat de buren daar geen last van hadden”. Maar Thomas houdt het daar niet bij, hij heeft nog veel meer instrumenten tot zijn beschikking; marimba, vibrafoon, drie trombones, een bugel en nog veel meer.

In 2006 werd het tijd voor een nieuwe uitdaging: trombonelessen. “Ik was bij verschillende orkesten vaste invaller op trombone of slagwerk en maakte mooie concertreizen naar Wenen en Innsbruck. Ook werd ik regelmatig gevraagd voor grote optredens, festivals en concoursen”.

De volgende stap wordt het dirigeren. In 2014 doet hij auditie voor de opleiding HaFaBra-directie (harmonie-fanfare-brassband) bij de Bourbon Hogeschool voor Muziek in Gouda. Hij wordt toegelaten tot het tweede jaar van de opleiding. Daarnaast volgt hij een masterclasses dirigeren en arrangeren lichte muziek. In 2017 studeert Thomas cum laude af.   

Momenteel staat Thomas ook voor Brassband Concordia in Vinkeveen, de Uitgeester Harmonie en Harmonie Concordia in Oostzaan. En eens in de twee weken op de zondagochtend bij het Noord-Hollands Harmonieorkest. Ook geeft hij les aan zowel blazers als slagwerkers in kader van een scholenproject.

Zelf speelt hij graag muziek met veel afwisseling. “Het moet een uitdaging zijn om van ieder stuk een goede uitvoering te maken”.

Strakke planning

Naast zijn werk als dirigent is Thomas fulltime werkzaam als groeps-chef bij de politie. Een combinatie die goed te doen is, al vergt dit wel een strakke planning, vooral met de onregelmatige diensten. “Bij beide beroepen is het belangrijk dat ik mensen in de goede richting krijg en zo een optimaal resultaat kan behalen voor iedereen”. Over zijn bestaan als fulltime dirigent “het is een wat onzeker bestaan want je kunt niet altijd ver vooruitkijken. Je inkomen als zzp-er is niet gegarandeerd. Daarom blijf ik graag deze bijzondere combinatie van werk aanhouden”.

Wat zijn de eerste indrukken en welke adviezen kan je onze vereniging geven? “Ik zie dat Ons Genoegen een sociale en gezellige vereniging is waarin de zaken goed zijn belegd. Niet alleen het bestuur, maar ook diverse commissies ‘besturen’ samen de vereniging, dat is goed. Vooruitkijken is belangrijk om de toekomst veilig te blijven stellen. Zorg steeds voor nieuwe aanwas, jeugd, maar ook kan je je richten op oudere leden, bijvoorbeeld ‘herintreders’ of muzikanten die in andere orkesten ervaring hebben opgedaan en in Wognum zijn gaan wonen”.

Jubileumconcert

Wil je binnenkort in Wognum een concert o.l.v. Thomas Eveleens bijwonen? Dat kan op zaterdagavond 25 maart in Sporthal de Bloesem. Ons Genoegen brengt ‘MusicMix Around the World’. Kaartverkoop vanaf 27 januari via www.onsgenoegen-wognum.nl

Scroll naar boven